Nađi

Savjeti za novogradnju

Tražite novi sistem grijanja? Instaliranjem modernog, ekonomičnog sistema grijanja možete značajno uštedjeti na troškovima grijanja. Istovremeno ćete dati i svoj doprinos zaštiti okoliša.

Obnovljivi izvori energije najbolji su izbor kod opremanja novih kuća. Međutim, i energetski efikasni sistemi grijanja koji koriste fosilna goriva mogu u prosjeku smanjiti troškove grijanja te emisiju CO₂ do 30%. Svakako treba voditi računa o tome da nisu svi sistemi grijanja prikladni za svaki dom.

Započnite s planiranjem na vrijeme

Kada krenete s planiranjem izgradnje novog doma, počnite na vrijeme razmišljati o Vašem sistemu grijanja. Tako ćete na vrijeme izvesti sve potrebne građevinske zahvate vezane za novi sistem grijanja.

Učinak Vašeg sistema grijanja

Vaš novi sistem grijanja svakako mora proizvesti dovoljno toplinske energije. To se odnosi i na pripremu potrošne tople vode koja mora biti raspoloživa u svako doba, na svim izljevnim mjestima u željenoj količini.

Vodite računa da Vaš novi sistem grijanja nudi feksibilnost nadogradnje. Tako ćete zadovoljiti Vaše zahtjeve i u slučaju da se Vaši potrebe iznenada povećaju.

Grijanje se ne odnosi samo na učinak već i na količinu energije koja se ulaže da bi system radio. Stoga je finansijski isplativije investirati u efikasniji sistem grijanja kako bi se troškovi grijanja dugoročno minimizirali.

Vaše potrebe za grijanjem i pripremom potrošne tople vode

Broj osoba koje će živjeti u Vašem novom domu te ukupna površina koja će se grijati određuju potrebu za toplinskom energijom i time ukupan učinak sistema. Preporučljivo je planirati vrijednosti koje su malo iznad Vaših maksimalnih potreba. Na taj način bit ćete sigurni da će svaki član obitelji imati dovoljno tople vode kada se odluče na dugu vruću kupku.

Pravilo koje vrijedi pri izračunu energetske potrebe je:

kilovat/sat (kW/h) je količina energije koju opskrbljivač električne energije isporučuje potrošaču.

Kapacitet grijanja (površina grijanja u m² x 50 W/m² :1000) + kW za toplu vodu (cca. 30% gornje vrijednosti) = kW potrebnog toplinskog učinka

Prema navedenoj formuli za niskoenergetsku kuću površine 130 m2 izračun potrebnog učinka grijanja je 8,5 do 9 kW. Navedena vrijednost je maksimalna dostignuta vrijednost sistema grijanja u stalnom pogonu.

Vaillantov partner-instalater centralnog grijanja točno će odrediti vrijednosti potrebnog učinka grijanja prema rasporedu Vaših prostorija, raspoloživim površinama poda, izolaciji fasade te broju i tipu izljevnih mjesta.

Komfor tople vode: centralizirana ili decentralizirana opskrba

Na koji način želite osigurati opskrbu potrošne tople vode? Na raspolaganju su Vam sljedeće opcije: spremnik potrošne tople vode u podrumu ili priprema tople vode blizu izljevnog mjesta. Centralna priprema tople vode putem dovoljno velikog spremnika je posebno prikladno rješenje. Opcija kombiniranog uređaja (bez spremnika) zauzima manje mjesta te je idealna za manje potrebe. Postoji naravno i varijanta električnog grijača tople vode, koji je pogodan za individualna izljevna mjesta.

Odabir ispravnog energetskog izvora

U osnovi, najoptimalnije je svoje potrebe za grijanjem zadovoljiti putem obnovljivih izvora energije, kao što su geotermalni izvori topline, solar ili pelete. Time ćete postati neovisni o fosilnim gorivima i rastu troškova energenata dok ujedno pokrivate sve veće ekološki prihvatljive zahtjeve.

Međutim, korištenje visoko-efikasnih tehnologija na osnovi fosilnih goriva može isto tako biti vrlo prihvatljivo rješenje.

Postoji i opcija kombinacije različitih tehnologija, kao naprimjer kombinacija plinskog kondenzacijskog uređaja za grijanje sa solarnim sistemom.

Saznajte više o mogućim izvorima energije.

Saznajte više o obnovljivim izvorima energije.

Saznajte više o plinskim kondenzacijskim uređajima za grijanje.

Gdje smjestiti Vaš novi sistem grijanja

Neovisno da li želite smjestiti Vaš novi sistem grijanja u podrum, u potkrovlje ili prostor gdje živite – ponudit ćemo Vam odgovarajuće rješenje za svaku lokaciju. Kako bismo osigurali što veći prostor za življenje, razvijamo moderne uređaje koji uz maksimalno efikasan rad zauzimaju minimalno prostora. Ovisno o raspoloživom prostoru, preporučujemo različite sisteme.

Podrum je idelano mjesto za postavljanje dizalice topline te za instalaciju mikrokogeneracijskog sistema za proizvodnju toplinske i električne energije. Isto se odnosi i na instalaciju kondenzacijskog uređaja za grijanje u kombinaciji s velikim spremnikom za potrošnu toplu vodu kada je riječ o kućanstvima s većim brojem ukućana ili o poslovnim prostorima. Naravno, moguće je postaviti i zidni uređaj i tako podrumski prostor dodatno koristiti naprimjer za radionicu, fitness, zabavu i sl.

U sklopu prostora gdje živite sigurno postoji dovoljno prostora za postavljanje plinskog kondenzacijskog uređaja za grijanje čak i ako ste već isplanirali uređenje. Naši se zidni uređaji proizvode u više različitih varijanti učinka, za male, srednje te velike zahtjeve.

Preporučljivo mjesto za ugradnju plinskog kondenzacijskog uređaja za grijanje sa solarnom podrškom je potkrovlje. Ovo se posebno odnosi na kompaktne kondenzacijske kotlove s integriranim spremnikom za potrošnu toplu vodu. Mala udaljenost između solarnih kolektora i samog kotla smanjuje toplinske gubitke. Zrako-dimovodni sistem može se izvesti direktno kroz krov (okomito) tako da izrada klasičnog dimnjaka nije potrebna.

Odgovarajuća distribucija topline

Općenito govoreći, što je veća grijaća površina, tim će temperatura polaznog voda sistema grijanja biti niža te efikasnost veća. Gledano s energetskog aspekta, sistem podnoga grijanja idelan je za novogradnje. Ostvaruje uštedu u prostoru (nema grijaćih tijela) te zadovoljava potrebe za toplinom s niskim temperaturama polaznog voda. Sistem niskotemperaturnog podnog grijanja idelano je rješenje u kombinaciji s modernim sistemima kao što su dizalice topline ili solarni sistemi.

Uzmite u obzir i ventilaciju

Centralni ventilacijski sistem s rekuperacijom zraka savršeno je rješenje: filtrira zrak od prašine, peludi i CO2 te ujedno odvodi vlagu iz prostora. Toplina otpadnog (potrošenog) zraka prenosi se na svježi zrak koji se dovodi u prostorije. Centralni ventilacijski sistem osigurat će zdravu mikroklimu te će spriječiti nastanak plijesni. Naš se ventilacijski sistem može kombinovati sa svim sistemima grijanja te na taj način ostvariti uštedu od minimalno 20% na ukupnim troškovima grijanja.

Saznajte više o Vaillantovom recoVAIR sistemu….

Finansiranje

Ukupna investicija novog sistema grijanja može biti znatno umanjena kvalitetnim planiranjem i savjetovanjem. Ne morate odmah krenuti u kompletnu investiciju. Vodite računa da Vaš novi sistem grijanja u budućnosti ima mogućnost nadogradnje – naprimjer sa solarnim sistemom.

Dodatno, vodite računa o aktuelnim državnim poticajnim sredstvima koja mogu znatno umanjiti Vašu investiciju. Ovo se posebno odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije.

Saznajte više o aktuelnim poticajnim sredstvima….

Ispravan sistem grijanja

Ne postoji standardno rješenje kada tražite ispravan sistem grijanja. Međutim, pronaći sistem koji odgovara Vašim potrebama nije toliko teško. Posavjetujte se pravovremeno s radnicima tvrtke Vaillant d.o.o. ili s lokalnim Vaillantovim instalaterima.

Pronađi lokalnog Vaillantovog instalatera