Nađi

Novi propisi o Energetski srodnim proizvodima (ErP)

Novi propisi o energetski srodnim proizvodima stupili su na snagu 26. septembra 2015. godine. Oni utiču i na tržište uređaja za grijanje i sisteme grijanja, a instalateri moraju ispunjavati određene obaveze. U nastavku pročitajte kako oni utiču na Vas i kako Vam Vaillant može pomoći.

U decembru 2008. godine, EU je utvrdila ciljeve čija je svrha učiniti Europu zelenijom. Oni su poznati kao ciljevi 20-20-20 i njihova svrha je:

• Unaprijediti energetsku učinkovitost za 20%

• Smanjiti emisije stakleničkih plinova za 20%

• Povećati udio obnovljivih izvora energije za 20%

U okviru toga, propisima o energetski srodnim proizvodima utvrđuju se pravno obavezujući kriteriji za energetsku učinkovitost i emisije te se utiče na niz proizvoda uključujući uređaje za grijanje i sisteme za grijanje.

Vaillant, koji se već duže vrijeme zalaže za održivost i dizajn naklonjen okolišu, aktivno teži ostvarivanju sličnih ciljeva. Godine 2010., postavio je ambiciozni desetogodišnji cilj smanjivanja emisija CO₂ iz svojih proizvodnih procesa za 25%, te poboljšanja energetske učinkovitosti, potrošnje vode i otpada za po 20%.

Shodno ciljevima EU-a, Vaillant posjeduje tehničko znanje i svjesnost o potrebi zaštite okoliša kako bi pomogao Europskoj uniji u ostvarivanju njezinih ciljeva 20-20-20 te na taj način pomogao Vama – našim partnerima – u poštivanju propisa te ostvarivanju koristi od mogućnosti koje iz njih proizlaze.

Novi propisi o energetski srodnim proizvodima sastoje se od dvije direktive: Direktive o ekološkom dizajnu energetski srodnih proizvoda (Ecodesign) i Direktive o energetskom označavanju (Energy Labelling).

Sljedeća tri odjeljka daju kratki pregled promjena koje na Vas utiču.

Eko-dizajn

Zelenije grijanje za bolju budućnost

U svrhu zaštite okoliša moramo prijeći na visoko učinkovitu kondenzacijsku tehnologiju i ostala rješenja koja su više naklonjena okolišu. To se ostvaruje Direktivom o ekološkom dizajnu koja osigurava da su proizvodi koji se prodaju od 26. septembra 2015. sukladni s novim kriterijima energetske učinkovitosti EU-a.

Od ovog datuma kondenzacijski kotlovi trebaju biti standardno rješenje u većini domova.

Vaillant već dugo prednjači u kondenzacijskoj tehnologiji, a njegov asortiman visoko učinkovitih kondenzacijskih kotlova sukladan je novim propisima. Kako bi oni postali još učinkovitiji, mogu se kombinirati s obnovljivim izvorima energije, kao što su dizalice toplice i solarni kolektori, da bi se dobilo istinski održivo rješenje za grijanje i toplu vodu za Vaše kupce.

Više informacija o visokoučinkovit kondenzacijskim uređajima pronađite ovdje.

S obzirom na poticaj prema održivosti i zelenijem grijanju, propisi predstavljaju mogućnost da utvrdite i zamijenite starije sisteme s ovim novim, energetski učinkovitim alternativama. Vaillantova kondenzacijska tehnologija Vam omogućava da kupcima ponudite energetski najučinkovitija rješenja. Osim toga, ako žele postati još zeleniji, vidjet ćete da je proširenje sistema koji bi uključivao obnovljive izvore energije vrlo jednostavno.

Energetsko označavanje

Pomozite kupcima da donose informirane odluke

Od 26. septembra 2015. godine, uređaji za grijanje, sistemi grijanja i spremnici tople vode imaju energetsku oznaku. Baš kao i oznake na kućanskim aparatima, kao što su strojevi za pranje rublja i hladnjaci, ove oznake klasificiraju uređaje prema energetskoj učinkovitosti od G do A++ za uređaje za grijanje i od G do A za spremnike tople vode.

Isto tako, svi oblici priručnika o proizvodima ili promidžbeni materijali koji sadrže podatke o tehničkim specifikacijama, potrošnji energije ili cijeni, neovisno o sredstvu, moraju sadržavati oznaku energetske učinkovitosti proizvoda. Energetske oznake također moraju sadržavati dodatne podatke o razinama buke i snazi.

Isticanje učinkovitosti – primjena i izrada oznaka

Proizvođači moraju opremiti sve svoje proizvode oznakama i brošurama s podacima. Kao naši partneri, morate se pobrinuti da su one uvijek vidljivo istaknute na proizvodima i da su brošure s podacima uvijek dostupne kupcima.

Sistemi koje instalirate, a koji se sastoje od različitih komponenti također moraju biti označeni. Te oznake morate sami izračunati ovisno o konfiguraciji sistema.

Sistem s dobrom oznakom nije nužno i najbolji sistem za Vašeg kupca. Kako bi pomogli kupcima da donesu informirane odluke o najprikladnijem sistemu za svoj dom, Vaš stručni savjet je potreban više nego ikada.

Jednostavno označavanje i e-učenje

Korištenjem naših besplatnih online ili programskih alata, izrada oznaka je jednostavna kao unošenje podataka i pritiskanje tipke ispis. Isto tako, sve što Vam je potrebno za izradu sistemske oznake je potpuni postupni upitnik.

Kako bi bolje razumjeli propise o Proizvodima povezanim s energijom te energetskom označavanju, nudimo Vam besplatne online i standardne tečajeve osposobljavanja.

Zamjena uređaja za grijanje sukladno propisima

Nakon 26. septembra 2015. godine, kondenzacijski kotlovi trebaju biti standardno rješenje u većini domova.

U zgradama s više stanova u kojima nekoliko nekondenzacijskih uređaja za grijanje već dijeli dimnjak, moguće je zamijeniti istima s obzirom da kondenzacijski i nekondenzacijski uređaji za grijanje ne mogu biti spojeni na isti dimnjak iz tehničkih razloga.

Uvođenje Direktive o ekološkom dizajnu energetski srodnih proizvoda predstavlja odličnu priliku da informirate Vaše kupce o koristima zelenijih rješenja grijanja i tople vode, kao i da ih savjetujete o rješenjima koja najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

Bez obzira traže li rješenje za novogradnju, modernizaciju ili nadogradnju, kao Vaillantov partner možete im ponuditi vrlo učinkovito rješenje za sve moguće situacije.

Novogradnja

Novogradnje su idealne prilike za visokoučinkoviti Vaillantov sistem grijanja i tople vode izrađen prema potrebama kupca. Bez obzira radi li se o sistemu koji se oslanja na obnovljive izvore energije ili je u kombinaciji sa standardnim rješenjima kao što je plin, Vaillant pruža širok niz mogućnosti kako bi kuće Vaših kupaca postale zaista zelene.

Modernizacija

Modernizacija zgrada predstavlja odličnu priliku za instaliranje održivijeg sistema grijanja i stvaranje ušteda za Vaše kupce. Zapravo, ne postoji ništa drugo što možete učiniti na zgradi što će uštedjeti toliko energije kao što je zamjena sistema grijanja. Vaillant Vam omogućuje da ponudite svojim kupcima najbolje iz područja učinkovitosti grijanja za njihove modernizacije.

Nadogradnja

Za kupce koji žele smanjiti tekuće troškove i poboljšati svoje zelene kvalitete, Vaillant nudi širok niz kombinirajućih obnovljivih rješenja za nadogradnju postojećih dobrih sistema grijanja, od solarnih sistema koji se jednostavno instaliraju do hibrida koji uključuju dizalicu topline.

ErP animacija

U nastavku možete pogledati animaciju vezanu za ErP smjernice.