Nađi

Plinski kondenzacijski uređaji

Plinski kondenzacijski uređaji osim što optimalno koriste plin kao gorivo, u usporedbi s konvencionalnim uređajima dodatno koriste i toplinsku energiju iz otpadnih dimnih plinova koja bi inače bila izgubljena.

Kondenzacijski uređaji postižu znatno veću djelotvornost i time smanjuju troškove grijanja te emisijske vrijednosti. Naši plinski kondenzacijski uređaji su također pogodni kako za pripremu potrošne tople vode tako i za grijanje.

Prednosti za Vaillantovog plinskog kondenzacijskog uređaja:

  • Optimalna energetska djelotvornost do 98%
  • Značajno manje čađi i čestica tokom izgaranja zahvaljujući kondenzacijskoj tehnologiji
  • Potrošnja se smanjuje za do 30% u poređenju s konvencionalnim instalacijama grijanja
  • Niski troškovi ulaganja
  • Fleksibilna nadogradnja sistema, npr. solarnim kolektorima, dizalicama topline, spremnicima za toplu vodu i regulacijom

Kako funkcionira plinski kondenzacijski uređaj

U plinskom kondenzacijskom uređaju voda se zagrijava toplinom izgaranja, baš kao i kod ne-kondenzacijskih uređaja. Nastali dimni plinovi obično se izbacuju kroz dimnjak vani. Toplinska energija sadržana u dimnim plinovima je u tom slučaju izgubljena. Kondenzacijska tehnologija pak iskorištava energiju sadržanu u dimnim plinovima, koji se u velikoj mjeri sastoje od vruće vodene pare. Dobivena toplinska energija iz dimnih plinova vraća se u krug grijanja.

Kako bi se mogla koristiti energija, vodena para se mora kondenzirati. To se čini pri temperaturi ispod 56 °C. Kondenzacijski uređaj hladi vodenu paru u posebno izrađenom izmjenjivaču topline. Na taj način dobivena energija koristi se za predgrijavanje povratnog voda grijanja. Topla voda zatim prolazi kroz primarni izmjenjivač topline gdje se dodatno zagrijava do željene temperature. Tokom tog procesa nastaju male količine kondenzata koje treba proslijediti u odvodnju. Kiselost kondenzata je vrlo niska tako da se isti može odvoditi direktno u sve standardne sisteme odvodnje bez dodatne neutralizacije.

Razlika između gornje i donje ogrjevne vrijednosti

Kada govorimo o visokoj učinkovitosti kondenzacijskih uređaja od 98%, vrijednost se odnosi na "gornju toplinsku vrijednosti". Istu treba razlikovati od "donje toplinske vrijednosti" na temelju koje se obično rade izračuni u industriji. Donja toplinska vrijednost je količina topline koja se može dobiti izgaranjem određenog energetskog izvora bez nastanka kondenzacije. Donja toplinska vrijednost dakle odražava samo dio ukupne energije goriva.

Suprotno tome, gornja toplinska vrijednost uključuje također i količinu topline sadržane u vodenoj pari dimnih plinova koja se može iskoristiti kondenzacijskom tehnikom, što znači da je ova dodatna količina topline već uračunata. Učinkovitost uređaja se također naziva standardnom učinkovitošću i može u idealnom slučaju iznositi najviše 100% na osnovi izračuna gornje toplinske vrijednosti.

Kondenzacijski uređaji zahtijevaju dodatni pribor za odvod dimnih plinova

Instalacija kondenzacijskog uređaja na postojeći dimnjak zahtijeva ugradnju dodatne plastične cijevi. Međutim, dodatna cijev za odvod dimnih plinova je manjeg promjera te se uglavnom može ugraditi u postojeći dimnjak.

Ispravan sistem grijanja

Ne postoji standardno rješenje kada tražite ispravan sistem grijanja. Međutim, pronaći sistem koji odgovara Vašim potrebama nije toliko teško. Posavjetujte se pravovremeno s radnicima tvrtke Vaillant d.o.o. ili s lokalnim Vaillantovim instalaterima.